18. mrt, 2021

tozo helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner.

De Tozo-regeling is een van de maatregelen om zelfstandigen te ondersteunen in de coronacrisis. Maar bij het invullen van de belastingaangifte is er wellicht toch sprake van een ‘addertje onder het gras’. Partners van zzp’ers die aan het begin van de coronacrisis steun hebben ontvangen moeten honderden euro’s extra belasting betalen.

Bij de Belastingdienst wordt de helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer krijgen omdat ze die al gebruiken bij hun werkgever.

De Tozo-regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. In de eerste drie maanden telde het inkomen van partners niet mee. Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd is dat deze regeling gebaseerd is op de algemene bijstand en gevolgen heeft voor de inkomstenbelasting van je partner, aldus een woordvoerder tegen de NOS.

RB gaat in gesprek

Volgens Sylvester Schenk, fiscaal directeur van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, kan dat niet zomaar: “De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander.” Ze gaan klachten verzamelen en hierover in gesprek met de overheid.

Bron: NOS, 14 maart 2021

24. sep, 2020

zelfstandiggen aftrek gaat omlaag

Zo pakt de verlaging voor jou uit

De zelfstandigenaftrek is nu nog € 7.280 en wordt verspreid over 9 jaar met ongeveer 1/3 verlaagd. Dit betekent dat de aftrekpost elk jaar € 250 minder wordt en je dus meer belasting betaalt. Voor de volgende 9 jaar ziet de zelfstandigenaftrek er als volgt uit:

  • 2020: € 7030
  • 2021: € 6780
  • 2022: € 6530
  • 2023: € 6280
  • 2024: € 6030
  • 2025: € 5780
  • 2026: € 5530
  • 2027: € 5280
  • 2028: € 5000

Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek, staan verhogingen van de heffingskortingen. Dit zijn bedragen die je van de belasting mag aftrekken. Een daarvan is de arbeidskorting. Door deze te verhogen, wordt de inkomstenbelasting voor iedereen die werkt lager. Ook ondernemers profiteren daarvan.

Dat dan weer wel.

7. nov, 2019

Nieuw btw ID nummer

Zzp'ers ontvangen hun nieuwe btw-identificatienummer 

 

U krijgt een nieuw btw-identificatienummer om uw privacy beter te waarborgen. In uw omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is niet het geval bij het nieuwe btw-identificatienummer.

Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling?
Doet u geen btw-aangifte (meer) omdat u gebruik maakt van de kleineondernemersregeling? Bewaar deze brief voor het geval u het btw-id in de toekomst nodig hebt.

Wanneer gebruikt u wel uw nummer?
U hebt nu 2 verschillende nummers die u allebei nodig hebt:
- Het omzetbelastingnummer gebruikt u voor uw communicatie met de Belastingdienst.
- Het nieuwe nummer, uw btw-identificatienummer, gebruikt u voor uw zakelijke contacten. Dit nummer zet u op de facturen en uw website(s) en gebruikt u voor handel binnen de Europese Unie.

Wanneer gaan de veranderingen in?
Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-identificatienummer zoals u dat tot nu toe gedaan hebt. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe situatie in. Vanaf die dag gebruikt u het omzetbelastingnummer voor contact met de Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer voor zakelijke contacten.

Wat kunt u nu al doen?
- Pas, voor zover van toepassing, uw website(s), briefpapier, factuurpapier, digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen aan, zodat u vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id gebruikt.
- Geef uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten nu alvast uw nieuwe btw-id. Zij kunnen dan op tijd hun administratie aanpassen.

Doe u zaken in andere EU-landen?
Als u binnen de EU zaken doet moet u vanaf 1 januari 2020 uw nieuwe btw-id gebruiken, zowel in contacten met klanten, als in de regeling Mini One Stop Shop (MOSS). Geef uw nieuwe btw-id ook snel door aan uw leveranciers in het buitenland die dit nummer moeten gebruiken.

Voor teruggaaf van btw uit andere EU-landen via het portaal op belastingdienst.nl/eubtw blijft u of uw dienstverlener inloggen met uw huidige gebruikersnaam. Dat is uw omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. Uw nieuwe btw-identificatienummer geven wij door aan andere belastingdiensten in de EU.

Vuistregel vanaf 1 januari 2020
Doet u zaken met ons? Gebruik uw omzetbelastingnummer.
Doet u zaken met anderen? Gebruik uw btw-identificatienummer.

19. sep, 2019

Zelfstandigen aftrek omlaag

Zelfstandigenaftrek omlaag
De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 jaarlijks lager, totdat deze in 2028 uitkomt op € 5.000. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan de komende jaren omhoog. De meeste zelfstandigen gaan er daarom nog steeds op vooruit, zeker de eerste jaren.

25. jun, 2019

minimumtarief voor zelfstandigen zonder personeel

Er komt een minimumtarief voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) van 16 euro vanaf 2021. De eerder geplande vaste arbeidsovereenkomst voor zelfstandigen met een laag uurloon is van tafel.

Dat schrijven minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het eerdere kabinetsplan om zzp'ers met een laag uurloon (tussen de 15 en 18 euro) verplicht in dienst te nemen, was in strijd met Europese regels. Daarom werden nieuwe regels voor zzp'ers, waar al lang op wordt gewacht, opnieuw uitgesteld.

 

De 16 euro per uur wat het kabinet nu voorstelt, is vergelijkbaar met het wettelijk minimumloon, zegt Koolmees in een toelichting.

Daarnaast wil het kabinet aan de bovenkant van de arbeidsmarkt, dat gaat over zzp'ers die 75 euro per uur of meer verdienen, een zelfstandigenverklaring invoeren.

Met zo'n verklaring op zak weten opdrachtgevers dat zij niet worden aangeslagen voor loonheffingen, werknemersverzekeringen en arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen en loondoorbetaling bij ziekte.

De derde groep zit tussen de onderkant en de bovenkant in. Voor deze groep is het van oudsher heel ingewikkeld te definiëren wanneer zij zzp'er zijn en wanneer werknemer.

Koolmees en Snel introduceren voor deze groep opdrachtgeversverklaring die werkgevers krijgen zodra zij een aantal vragen in een webmodule beantwoorden. Deze webmodule, die nog niet af is, wordt gebouwd op basis van wetgeving en rechterlijke uitspraken.

Het is een soort automatische toets van wat de arbeidsrelatie is. Na de zomer hopen de bewindslieden hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.